loading...
آب مایه حیات
امید غلامی بازدید : 105 دوشنبه 06 بهمن 1393 نظرات (0)
خشكسالی یکی از بی سروصداترین بلایای طبیعی و پدیده ای خزنده است که در ابتدا شاید تلفات انسانی زیادی نداشته باشد اما خسارت‌های اقتصادی‌اش بسیار است. كم آبی سبب می‌شود آبی كه برای كشاورزی و دامپروری مورد استفاده قرار می گیرد از بین برود، قنات ها بی‌آب و زمین ها خشك و بایر شود، بیماری های مختلف به وجود آید و حیات وحش و گونه های زیستی نابود شود.....
 
 

 

به طور کلی کم آبی، حاصل كمبود بارش در طی یك دوره ممتد زمانی است که منجر به نقصان آب در یک منطقه می شود. همچنین دمای بالا، باد شدید و رطوبت نسبی پائین تر در بسیاری از نقاط با این پدیده همراه شده و به طرز قابل ملاحظه ای برشدت آن می افزاید. یکی از استانهایی که کم باران ترین استان درکشور لقب گرفته، یزد، نگین کویر ایران است. شهری کویری که سالیان زیادی است با خشکسالی و کم آبی دست و پنجه نرم می کند.

بحران آب جدي است

هنوز تابستان از راه نرسیده، تب بی آبی تن کویر را می سوزاند و همه صحبت از تابستانی گرم همراه با قطعی آب و خشکسالی می کنند. بیشتر قناتها و چاه ها در یزد خشک شده و چاه های موجود کفاف استفاده برای جمعیت یزد را ندارند.

بیلان منفی سالیانه 370 میلیون مترمکعب آب سفره‌های زیرزمینی استان یزد، از وضعیت بحرانی این سفره‌ها حکایت می کند و از آنجا که حدود 60درصد از جمعیت یک میلیون و 37هزارنفری استان در شهرستان یزد زندگی می کنندمی توان گفتتابستان امسال به دلیل بحران کم آبی، مشکل کمبود این ماده حیاتی جدی است.

خشكسالی های اخیر در استان یزد، ضمن به بار آوردن خسارات اقتصادی موجب بحران آب شرب هم گردیده و احتمال جیره بندی و تقسیم آب شرب در کل استان دور از ذهن نیست.

در این راستا محمد صالح جوكار رئيس مجمع نمايندگان استان يزد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه يزد با بحران جدي آب روبروست و در صورت عدم برنامه‌ ريزي اساسي، در آينده شاهد چالش‌ هاي اساسي براي استان و مردم خواهيم بود گفت: با توجه به عدم تامين و تخصيص كامل آب انتقالي از اصفهان و پايين بودن كيفيت آب چاه‌هاي موجود، همچنين فرسودگي بالاي شبكه‌ هاي داخل شهري و پايين بودن ظرفيت مخزن ذخائر آب، آب شرب يزد در تابستان امسال وضعيتي بحراني دارد و  در صورت عدم اقدام اساسي در تابستان امسال، با بحران جدي در زمينه آب روبه‌رو خواهيم شد چرا که هم‌اكنون نيز در برخي مناطق با قطعي آب روبرو هستيم.

در سال جاری میزان بارندگي درشهر يزد 35 ميليمتر و در كل استان 80 ميليمتر بوده كه اين ميزان در مقايسه با سال قبل بیش از 30 درصد و نسبت به ميانگين از 13 درصد كاهش برخوردار بوده است. همین مسئله بر شدت این بحران دامن زده است.

طبق اظهارات مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری استان نیز اگر تمام ‌منابع آبی شهر یزد اعم از منابع آبی مطلوب و نامطلوب مورد بهره برداری قرار گیرند، تنها 65 درصد از نیاز مردم شهر یزد در پیک مصرف تامین خواهد شد.

علی اسلامی با بیان اینکه هرچند که هنوز به روزهای گرم سال نرسیده‌ایم ولی با این حال در حال حاضر حدود سه چهارم مصرف پیک داریم گفت: هم‌اکنون حدود 65 درصد از آب مصرفی شهروندان یزدی از آب انتقالی تامین  و 35 درصد آن نیز از منابع داخل استان تامین می‌شود که البته هنوز دارای کیفیت مطلوبی است، اما در اوایل تیر که تعداد چاه‌های در مدار مصرف به مراتب افزایش می‌یابد، حجم آب انتقالی در شبکه توزیع استان کاهش یافته و مطلوبیت مورد انتظار مردم وجود نخواهد داشت.

مدیر کل مدیریت بحران استان یزد هم با بیان اینکه امسال در یزد روزهای گرمی نسبت به سالهای گذشته خواهیم داشت و با توجه به بحران بی آبی که بر استان حاکم شده، امیدواریم بتوانیم از این مرحله دشوار عبور نمائیم ، بر بحرانی بودن وضعیت آب دراستان مهر تایید دیگری زد.

محمدحسین امامی‌ با بیان اینکه خیلی‌ها بحران آب در استان یزد را باور ندارند، افزود: این در حالی است که خسارات تداوم 15 ساله خشکسالی و کاهش بارندگی‌ها در استان به مراتب بیشتر از سایر بلایای طبیعی است.

 

نفس قنات ها و آب‌های زیرزمینی هم برید

متاسفانه خشکسالی‌های پیاپی در استان یزد باعث کاهش آبدهی منابع آبی متعدد استان گردیده و در سال‌های اخیر نفس آب‌های زیرزمینی ، قنوات و چاه‌ها را نیز بریده و آن‌ها را از لحاظ کمیت و کیفیت با تهدیدات جدی مواجه کرده است. علاوه بر بحران در زمينه کاهش منابع آبي، ساکنان شهرهای استان یزد با مسئله  پایین بودن کیفیت آب هم روبرو هستند به نحوی که اكنون در اردكانECآب چاه هاي حفر شده، هفت هزار است و این نشان دهنده سختي آب است.

 علاوه بر این اغلب آب مناسب شرب استان از چشمه‌های واقع در ارتفاعات و کوهپایه‌هایی از جمله دامنه‌های رشته کوه شیرکوه در شهرستان تفت تامین می شود که بر اثر کاهش بارندگی در رشته کوهها میزان سطح  آب این چشمه ها نیز به شدت افت کرده است.

ازسالهای قدیم انتقال آب از قنوات یکی از روش های متداول برای تامین آب استان بوده این در حالی است که متاسفانه اکنون وضعیت قنوات هم بحرانی است و هزینه سنگین احیای قنوات در دشتها انجام هر گونه اقدامی در این خصوص را ناممکن کرده است.

غفوري مديرعامل شركت آب منطقه اي استان يزد در این خصوص گفت: قنات هاي موجود در دشت ها به خاطر حفر چاه هاي عميق به ناچار از مدار استفاده خارج شدند و در راستاي احياي آنها نيز نمي توانيم كاري انجام دهيم زيرا احياي قنات ها در دشت ها، اقتصادي و مقرون به صرفه نيست از طرفی در كوهپايه ها، احياي قنات ها امكانپذير است اما اعتبارات احياي آن در دست جهاد كشاورزي است و ما دراین راستا نمی توانیم اقدام کنیم.

گردآوری شده از:http://javanonline.ir/

 

درباره ما
Profile Pic
به نام خدا « و نزلنا من السماء ماء مباركا فانبتنا به جنات و حب الحصيد» (ق- 9) « و از آسمان آبي پر بركت نازل كرديم و بوسيله آن باغها و دانه هايي را كه درو مي كنند رويانديم.» ***************************** این وبلاگ به مناسبت شرکت در مسابقه وبلاگ نویسی پرسش مهر 15 طراحی شده است در این وبلاگ تمامی تلاشم مبنی بر این بوده است که شاید مطالب بیان شده گوشه ای از مشکل کم آبی کشورمان را به بازدید کنندگان گوشزد کند و یا شاید بانی تلاش هم میهنانمان برای حل شدن مشکل کم آبی یاشد . « باشد که همه ی ما به مانند باران باشیم وفقط بباریم ونپرسیم پیاله خالی از آن کیست ...... . ***************************** بیاییم این قول را از خودمان بگیریم : من ازامروزبه خاطر رضای خدا ، خودم ونسلهای بعد از خودم درمصرف بهینه وبه جا ی آب تلاش می کنم.
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 138
  • کل نظرات : 1
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 20
  • آی پی دیروز : 18
  • بازدید امروز : 98
  • باردید دیروز : 24
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 266
  • بازدید ماه : 695
  • بازدید سال : 4,356
  • بازدید کلی : 57,090
  • کدهای اختصاصی

    آب رحمت پروردگار

    آب رحمت پروردگار

    بازی لوله کشی آب

    بازی لوله کشی آب